Friday, March 4, 2011

Fish cake tempura and lotus roots tempura / Sprouted brown rice


I bought this sprouted brown rice at Costco. I used to make sprouted brown rice by soaking rice in the water, but I want to try how this one tastes. According to the package, they use ancient Japanese traditions which means they soak rice like I do. Sprouted brown rice is sweeter, softer, and more nutritious. I like to cook rice in a pressure cooker. I cooked this rice, and it was very good. 

コスコで発芽玄米を買った。発芽玄米は玄米を水にひたして作ってたけど、ちょっとこの商品がどんな味か試してみよう。パッケージ案内には日本の伝統的な作り方でって書いてるけど、私がやってるのと同じで水にひたすだけ。発芽玄米の良いとこは、甘くて柔らかくて栄養もいっぱい。私は圧力鍋で米を炊きます。この発芽玄米を炊いてみたところ、おいしかった〜。





I made fish cake tempura and lotus roots tempura last night. To make fish cake tempura, I used cod and shrimp. Paste them in the food processor, and add potato starch, and salt, ginger. You can add anything you like. I made half fish cake mixed with dried anchovies. Shape the paste anyway you like and deep fry them.

昨日夜ご飯にてんぷらとれんこんの天ぷらを作った。てんぷらは、たらとエビを使った。フードプロセッサーでペースト状にして片栗粉、塩、しょうがを入れた。あるもの何入れてもいいし。半分はじゃこ入り。形作って、揚げるだけ。





For tempura batter, I mix approximately each 1 cup of all purpose flour and water, and little splash of rice vinegar about a teaspoon or so, and some ice cube. Do not over mix. It helps to flour lotus roots a bit before putting in the batter. Then deep fry

れんこんの天ぷら衣は、だいたい1カップずつ粉と水を混ぜて、酢をティースプーンぐらい少し入れて、氷を入れる。混ぜすぎないように。れんこんは衣に付ける前に粉はたくといい。揚げる。



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